Forum www.bajeczka.fora.pl Strona Główna www.bajeczka.fora.pl
Forum grupy "Krasnoludków" publicznego przedszkola nr 73 w Warszawie
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Dlaczego biały cukier szkodzi naszym dzieciom (i nam także)

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.bajeczka.fora.pl Strona Główna -> Co słychać u Krasnali?
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Magda/Kuba/Mariusz




Dołączył: 13 Wrz 2012
Posty: 18
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Grochów

PostWysłany: Śro 13:11, 03 Paź 2012    Temat postu: Dlaczego biały cukier szkodzi naszym dzieciom (i nam także)

Drodzy Rodzice - publikujemy te informacje, bo mamy przekonanie, że z Waszą pomocą, nasze Krasnale będą zdrowe i radosne.

Cukier Evil or Very Mad ogólnie dostępny jest oczyszczony, czyli rafinowany, pozbawiony wszystkich substancji odżywczych, jest to jedynie dwucukier sacharoza.
Z trzciny cukrowej lub buraków cukrowych początkowo uzyskuje się surowy sok, który następnie jest poddawany procesom z zastosowaniem substancji chemicznych, m.in. dwutlenku siarki, siarczanu sodu i ultramaryny.
Tak przygotowany do spozycia cukier ma jeden z najwyższych indeksów glikemicznych. Oznacza to, że po spożyciu produktu z cukrem, np. płatków podawanych naszym dziecim na śniadanie, szybko wzrasta stężenie glukozy we krwi i trzustka zostaje gwałtownie pobudzona do pracy. Jednak stężenie glukozy pochodzącej z białego cukru szybko spada, co może spowodować hipoglikemię – a głód powraca.
Oto kilka powodów dlaczego chcemy aby nasze dzieci znacznie ograniczyły spożywanie cukru:
podrażnia śluzówkę żołądka – powoduje nadmierną kwasowość, nadprodukcję kwasu żołądkowego, co może doprowadzić do wrzodów
niszczy błonę śluzową jelit, zaburzając równowagę fizjologicznej flory bakteryjnej, co może doprowadzić do grzybicy układu pokarmowego. Przez zniszczenie śluzówki jelit spada w znaczącym stopniu odporność organizmu – układ odpornościowy w 70-80% działa w jelitach. W zaburzonej homeostazie jelit nie będą prawidłowo przyswajane inne substancje odżywcze, w tym białka
zaburza proces trawienia i wypróżniania, prowadząc do zaparć
podczas trawienia cukru zużywane są znaczące ilości minerałów i witamin. Im więcej spożywanych jest słodyczy czy innych produktów zawierających cukier, tym więcej organizm będzie potrzebował witaminy B, wapnia, fosforu, magnezu czy chromu do jego strawienia
mocno zakwasza organizm - do wyrównania równowagi zasadowo-kwasowej wykorzystywany jest przede wszystkim wapń, wiedzmy więc, że cukier jest złodziejem minerałów z organizmu, w tym z kości
uzależnia i powoduje wzrost ryzyka wystąpienia alkoholizmu
szkliwo zębne i tkanka kostna to najmocniejsze struktury organizmu. Biały cukier może zniszczyć szkliwo zębów w ciągu kilku godzin, penetrując strukturę tkanek zęba. Nadmierne spożycie cukru wiąże się z szybkim rozwojem próchnicy zębów
niedobory mineralne i witaminowe powodują zaburzenia procesów biochemicznych, np. obniżając działanie enzymów. Zaburzenia w gospodarce mineralnej oraz procesach biochemicznych w organizmie wywołane nadmiernym spożyciem cukru może powodować chroniczne zmęczenie oraz poważne schorzenia w późniejszym wieku, np. osteoporozę, zaburzenia przemian lipidowych (wzrost stężenia cholesterolu i triglicerydów), podniesienie temperatury ciała, podwyższone ciśnienie krwi, choroby układu krążenia, chroniczne infekcje
spożycie cukru i nagłe wahania spadku wzrostu stężenia glukozy we krwi wpływają niekorzystnie na układ nerwowy, powodując nadpobudliwość organizmu, brak koncentracji, rozdrażnienie, spadki nastroju oraz senność. Cukier podnosi poziom neuroprzekaźników: dopaminy, serotoniny, noradrenaliny i adrenaliny
u dzieci spożywających cukier jest większe ryzyko powstania egzemy niewiadomego pochodzenia czy alergii


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Magda Golenia




Dołączył: 25 Wrz 2012
Posty: 15
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Czw 20:35, 04 Paź 2012    Temat postu:

super! bardzo dziękujemy, czekamy na więcej;

przy okazji pytanie, czy są jakieś konkretne produkty, w tym słodycze, które zawierają nieprzetworzony cukier i są "zdrowsze"?

serdecznie pozdrawiam


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Magda/Kuba/Mariusz




Dołączył: 13 Wrz 2012
Posty: 18
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Grochów

PostWysłany: Pon 22:53, 08 Paź 2012    Temat postu: odp.dot.cukru

Z przykrością muszę powiedzieć, że produktów nie zawierających cukru nieprzetworzonego jest coraz mniej.A wśród nich:
Słodkości: owoce najlepiej świeże, owoce suszone niekonserwowane siarką, chrupki kukurydziane, wafle ryżowe,ciasteczka orkiszowe (Rossmann),czekolada gorzka 70% Lindt,ciasteczka BioAnia (Uwersam przy Rondzie Wiatraczna, sklep Ale Frykasy ul.Budrysów, bazarek przy Wiatracznej pawilon u p.Tamary), Go Go Squeeze, Fruciak, serek czkoladowy Garwolin, Serki EkoŁukta czekoladowy i waniliowy,jogurty naturalne SM Siedlce,jogurty naturalne Łowicz, ciasteczka consonni,ciasteczka belvita ale nie pamiętam który rodzaj, trzeba przeczytac skład; OTRĘBUSIE CIASTKA z OTRĘBAMI BEZ CUKRU -są słodkie mimo że bez cukru - dobra kaloria, Amarantuski - dobra kaloria.
jeszcze moze być enerBio krem gorzka czekolada (Rossmann),chałwa firmy Jasmin.Proponuję masło sezamowe (Tahina) połaczyć z miodem w proporcji 50:50 i mamy smaczną i mega zdrową przekąską.Sama tahina też jest smaczna ale dla tych co lubią/wolą wytrawne smaki.

Pozdrawiam
Dobrej nocy
Magda
Na chwilę obecną pamiętam tyle.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Pawel
Administrator



Dołączył: 06 Wrz 2012
Posty: 8
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Wto 19:17, 09 Paź 2012    Temat postu:

z nieco innej beczki - co z przetworami słodzonymi fruktozą ?
Ostatnio np dorwałem w sklepie dżem wiśniowy słodzony Smile sokiem jabłkowym (sic!) polecam


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Magda/Kuba/Mariusz




Dołączył: 13 Wrz 2012
Posty: 18
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Grochów

PostWysłany: Czw 17:52, 11 Paź 2012    Temat postu: Dzemy słodzone fruktoza

Dzemy słodzone fruktozą - jak najbardziej.Mimo że to cukier, jest bezpieczniejszy od tradycyjnego.Możecie się spotkać równiez z takimi zamiennikami jak stevia, agawa czy ksylitol.To natrulne wyciągi z roślin, bezpieczne i nie podnoszą bardzo, cukru we krwi więc bezpieczne dla os.z cukrzycą.Xylitol dodawany jest do past do zębów- zapobiega i leczy próchnicę.U dzieci poniżej 3 roku życia , nie nalezy przesadzać z ilością.

Czy dzem był smaczny?


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Pawel
Administrator



Dołączył: 06 Wrz 2012
Posty: 8
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Czw 22:11, 18 Paź 2012    Temat postu:

dżem smakował tylko mnie. Mateusz wolał dżem słodzony tradycyjnie (niestety)
Z uwagi na cukier zawarty w "normalnym" dżemie, staramy się go zastępować naturalnym miodem


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.bajeczka.fora.pl Strona Główna -> Co słychać u Krasnali? Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin